Cu Alexandra Ușurelu până La capătul lumii

Cu Alexandra Ușurelu până La capătul lumii

Acum, ascult cum Alexandra Ușurelu cântă ”Acesta-i sufletul meu” și-n timpul ăsta citesc impresiile pe care Alexandra mi le-a trimis, drept răspuns la curiozitatea mea de a afla cum a simțit și trăit o lună plină de povești, culese din Brazilia și Chile. Și mi-e clar că  nu întâmplător ascult fix cântecul acesta – pentru că toate gândurile pe care Alexandra a ales să le împartă cu noi vin din sufletul ei. Dar vă las pe voi să vă convingeți de asta.

1

Recunosc, i-am urmărit mereu postările de pe pagina de facebook și-abia așteptam să aflu detaliile din spatele pozelor pe care le posta:

”Am călătorit timp de o lună, am fost în Brazilia și în Chile, am văzut orașe mari, pline de istorie și culoare, cum ar fi Rio de Janeiro, Salvador do Bahia, Santiago de Chile, Valparaiso, dar și locuri mai mici și izolate, unde vin în general localnici și mai puțin turiști străini, cum ar fi Saquarema, Itacare sau Pedra do Sabia.”

În toată această perioadă a ales să poarte cu ea și muzica, fiind o vacanță în care a filmat pentru trei dintre cântecele sale. După o astfel de experiență, e interesant de văzut cum se așează în suflet toate cele întâmplate:

”Primul gând e că mi-e dor de concertele din țară, am fost plecată o lună…  O lună care a fost fascinantă, iar dacă închid ochii acum, îmi vin în minte drumurile prin jungla luxuriantă și impunătoare din comunitatea ecologică unde am filmat pentru Prețul Corect, ferma de cacao unde mi-am petrecut și ziua de naștere, ploaia torențială privită din hamac, plajele oceanului Atlantic, culorile cladirilor din Valparaiso, parfumul vinăriior chiliene…și senzația peste tot de capăt al lumii, mai ales undeva în Chile, când am avut sub picioare deșertul, în față soarele la apus, care colora în portocaliu oceanul Pacific, și în spate, Anzii.”

2

De câte ori am fost la concertele Alexandrei, am observat că publicul empatizează și se întâlnește între versuri și refren, cu tot ce se întâmplă pe scenă. De asta, am vrut să aflu cum i-a întâlnit pe oamenii de acolo:

”Am plecat trei oameni din România și ne-am adunat acolo o întreagă familie. Am avut noroc să întâlnim oameni buni, care ne-au ajutat foarte mult, fie printr-un sfat, fie că ne-au lăsat să filmăm în curtea lor, fie că au vorbit cu alți localnici și au căutat alături de noi locații pentru filmare…toții au fost deschiși și …umani.”

Când faci schimb de zâmbet și priviri cu oameni ce aparțin unei culturi diferite, faci de fapt un schimb de lecții de viață:

”Cred că experiența asta m-a făcut să am și mai multă încredere în ceea ce simt, în instinctele mele, mai ales în ceea ce privește oamenii, și mi-a demonstrat prin ceea ce am văzut, că ei, oamenii, în ciuda culturii sau a experiențelor fiecăruia, sunt mai degrabă buni decât răi.”

3

Din fiecare călătorie te întorci cu bagaje, purtate mai ales în suflet. Și Alexandra ar veni cu ceva de acolo:

”Aș aduce culoarea pe străzile orașelor. Cred că nemulțumirile politice sau sociale, și dorința de a-și face fiecare casa cum crede el, cu ce influențe dorește, nu trebuie să transforme un oraș într-un kitsch, iar asta mi-a aratat-o Valparaiso, un orășel întreg ca o expoziție de artă. Acolo, oriunde întorceai capul, vedeai un desen, o operă de artă, care dădea viață și personalitate clădirilor.”

6

Alexandra a plecat din România cu 23 de ani, și s-a întors cu 24 de ani! Și nu pentru că ar fi trăit într-o lună cât alții într-un an (sau poate, e și ăsta un motiv!):

”Niciodată nu mi-am planificat ca ziua mea să fie intr-un fel, m-am bucurat de fiecare aniversare așa cum a fost ea, alături de prieteni, alături de familie…sau cu toată “familia”, la concerte. Anul acesta, însă, am simțit că a fost mai frumos ca niciodată. Nu știu dacă pentru faptul că a fost prima dată când a fost vară de ziua mea, sau pentru că, în timpul zilei, am petrecut alături de oameni dragi, într-o locație de vis, o veche Fermă de cacao, filmând și minunându-mă, iar seara, alături de un întreg oras, cu artificii și tort (norocul a facut să fie si aniversarea orășelului în care ne aflam).”

5

După ce am intrat în atmosfera pe care o vedem în fotografii, va veni și momentul în care ne vom bucura de materialele filmate în Brazilia și Chile:

”Am filmat clipuri pentru trei melodii, iar videoclipurile vor fi gata pentru public în decursul acestui an. Melodiile, în afară de Prețul Corect, sunt noi, diferite între ele ca stare și mesaj, așa cum vor fi și clipurile.”

4

Și da, primăvara aceasta va trebui să recunoaștem: ”Ceva se întâmplă cu noi”! Pentru că va fi gata primul videoclip filmat pentru piesa cu același nume. Pentru celelalte vom mai aștepta puțin – și-ntre timp aflăm povești din culise:

”Am căutat locații și povești diferite pentru fiecare cântec. De exemplu, pentru “Ceva se întâmplă cu noi”, una din locații este Ferma de cacao pe care am menționat-o și mai sus, unde se fabrică în continuare ciocolată de casă, un loc încărcat de poveste, decorat în stil colonial, care mi-a rămas adânc în suflet. Câteva cadre de acolo puteți vedea și în making of-ul de mai jos.

În altă parte am găsit o comunitate ecologică în mijlocul junglei, în care am locuit și noi 2 zile pentru filmările la Prețul Corect. A fost ceva unic să trăim printre niște oameni care se hrănesc din bogățiile naturii, mănâncă numai legume și fructe, n-au televizor… niște oameni complet fericiți.”

7

”Iar pentru cealaltă melodie ne-am propus să mergem la “capătul lumii”, de aici și numele ei,  “La capătul lumii”, cu speranța că măcar acolo toți oamenii iubesc, se bucură mereu și au mai puține griji. Pentru noi, “capătul lumii” a fost în Valparaiso,  Chile, un loc plin de culoare, în care parcă s-au strâns toți visătorii.” 

8

Întotdeauna, lucrurile frumoase se fac numai cu oamenii potriviți. Muzica și versurile sunt semnate de Bobby Stoica, iar regia clipurilor de Alexandra Sandu.  Alexandra mai spune că ”toți oamenii implicati au intrat în proiectul ăsta cu sufletele deschise și au contribuit cu tot ce au avut ei mai frumos in ei. Ne-a onorat și ne-a bucurat foarte mult sprijinul lui Alin Galatescu și al Simonei Semen în a alege ținutele potrivite înainte de a porni la drum, cât și susținerea lor de la depărtare. De asemenea, ne-a ajutat mult faptul că am avut-o alături pe Alexandra Sandu, care și-a pus amprenta artistică pe clipuri exact după sufletul meu.”

9

 Nu știu alții cum sunt, dar eu abia aștept să merg la un concert de-al Alexandrei, ceea ce se va-ntâmpla curând:  ”Am pregătit un concert special pentru mărțișor, așa că vă aștept nerăbdătoare pe 3 martie, la Puzzle, în București!!! :)”

Și, un making of, direct din poveste:

Alexa dragă, îți mulțumesc pentru c-ai vrut să povestim despre toate acestea și abia aștept să ne revedem!

foto articol: Alexandra Sandu

Facebook Comments


1 thought on “Cu Alexandra Ușurelu până La capătul lumii”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!